Dízel részecskeszűrő

részecskeszűrő tisztítás

Dízel részecskeszűrő

Sokan nem tudják, de a dízel autókon nem csak katalizátor van, ami óvja a környezetet, hanem az Euro 4-es besorolás után ezek az autók már részecskeszűrővel (DPF) is fel vannak szerelve. A részecskeszűrőt köznyelven (és nagyon találóan) koromszűrőnek is nevezik. 

Tény, hogy a dízel részecskeszűrő eltömődése pánikot kelt a kedves autótulajdonosban, ugyanis egy nagyon drága alkatrészről van szó. Az ára egy középkategóriás autó esetében is elérheti az 1 millió forintot (most a gyáriról beszélek, az utángyártott nagyon felejtős!).

Ha a dízel autót jól használják és arra, amire a dízel egyáltalán ki lett találva, akkor viszonylag sokáig nem kell a dízel részecskeszűrő miatt fájnia a fejünknek, de ha nem tájékozódunk az alattunk lévő gépjárműről, akkor könnyen keveredhetünk komoly anyagi nehézségbe miatta. 

Konkrétabban:

  1. A dízel autót nem városi használatra tervezték, hanem autópályára. Adjuk meg neki, ami jár. A lehető legrosszabbat tesszük vele, ha ülünk a dugóba. Ha nem tudjuk elkerülni, akkor legalább vegyük a fáradtságot és havonta járassuk meg ezt a szerencsétlen dízel autót, aki nem biztos, hogy jó „gazdihoz” került. Menjünk vele egy hosszabb távot (látogassuk meg a vidéki nagyit) és tartsuk a fordulatszámot 3000 felett. Az autó elkezdi majd a saját gyógyítását, azaz elindítja az automatikus koromégetést a részecskeszűrőben. 
  2. Ha az autónk FAP tartállyal is fel van szerelve, legalább a nagyszervizeknél nézessük meg, hogy van-e elég FAP adalékanyagunk. Egyébként a részecskeszűrő állapota diagnosztikával mérhető, tehát kérjük meg a szerelőnket, hogy nézzen utána. 

A dízel részecskeszűrő is tisztítható

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy erről többet nálunk senki nem tud. Speciális dízel részecskeszűrő szakszerviz vagyunk. 

Ha dízel autód van, feltétlenül nézd meg az oldalunkat: http://reszecskeszurotisztitas.com