Katalizátor

A katalizátor

A legtöbb ember, amint ezt a szót meghallja, azonnal az autókba beépített alkatrészre gondol, kivéve, ha nincs gépjárműve, abszolúte nem érdeklődik a kocsik iránt és/vagy kémikus az illető. Utóbbi esetben egy kémiával foglalkozó illetőnek első körben maga a folyamat jut eszébe – kémiai megközelítésből nézve, a katalizátor egy olyan anyag, amely felgyorsít bizonyos reakciókat, miközben önmaga nem változik meg maradandóan a folyamat során.

Az „életigenlés” eszköze

A katalizátor a környezetvédelem miatt vált fontossá az utóbbi évtizedekben, mert a használata jelentős mértékben lecsökkenti az autók káros anyag kibocsátását (a mérgező szén-monoxidot és nitrogén-oxidokat kell semlegesítenie). Mivel az elsődleges és legfontosabb szerepe „zöld” – mennyivel jobban szeretné mindenki itthon, ha pl. a motor teljesítményének fokozására találták volna ki –, ezért sokak számára felér egy mumussal. Az érzelmi kötődést az is nagyban gyengíti, hogy a katalizátor javítása, cseréje meglehetősen drága (különösen az Euro 4-es norma után).

katalizátor

Egyesek megkérdőjelezik az alkatrész környezetvédelmi fontosságát (olyan véleményeket is lehet találni az online világban, hogy a hajók és a tehenek káros anyag „kibocsátása” nagyobb, mint a gépjárműveké). Az MTI adatai szerint kis hazánkban a lakosság közel fele (45%) rendelkezik személyautóval, ezért nem árt belegondolni abba, hogy anélkül a „biztonsági háló” nélkül, amit a katalizátor nyújt, mennyivel nagyobb lenne a rákos megbetegedések aránya…

Tudjon meg többet a katalizátorról: BLOG