Diesel katalizátor kiiktatása

Diesel katalizátor kiiktatása – Legyen?

Ne! De hiába adjuk ezt a jó tanácsot, sokan úgyis rábólintanak, mert ez olcsóbb eljárás, mint a csere. Nem élhet azonban minden autótulajdonos ezzel a látszat-megoldással. A legújabb autótípusoknál ugyanis szóba se jöhet a diesel katalizátor kiiktatása! Nem azért, mert mi mondjuk, hanem azért, mert a vészüzemmódba áll az autó, és kialakul a patthelyzet… A csere ilyenkor elengedhetetlen és elkerülhetetlen, akármennyire is szeretnénk ezt esetleg megúszni.

Miért ne?

Ha adott esetben megoldható a diesel katalizátor kiiktatása (Euro 3-as normáig), akkor sem célszerű élni ezzel a lehetőséggel (legfeljebb csak rövid távon, „szükség törvényt bont” alapon). Ilyenkor ugyanis megnövekszik az autónk káros anyag kibocsátása, és „szépen” szennyezzük a környezetünket. Mindenki tudja azonban (remélhetőleg), hogy ezzel növekszik a daganatos és rákos megbetegedések kockázata. Ne tegyünk olajat a tűzre…

diesel katalizátor kiiktatása

De ha a fenti nem elég meggyőző, teszünk arra, hogy mi történik a környezetünkkel és mások – akár a szeretteink – egészségével, akkor van egy kevésbé érzelmes indok is arra, hogy a diesel katalizátor kiiktatása miért ne történjen meg. Ez pedig az, hogy az autó meg fog bukni enélkül a következő műszakin. Akármilyen típusok legyünk is (érzelmesebbek vagy racionálisabbak), láthatjuk, hogy a katalizátorra bizony szükség van.

Az esetek nagyobb százalékában a katalizátor tisztítás megoldja a problémát és nincs szükség a cseréjére.

A katalizátor tisztításról bővebben itt tájékozódhat: Katalizátor tisztítás