A katalizátor hiba tünetei

A katalizátor hiba tünetei

A katalizátor hiba tünetei

Amikor megnövekszik az autó fogyasztása, a teljesítmény csökken, és a kipufogóból sötétebb füst száll ki, akkor erőteljesen gyanakodhatunk arra, hogy valami nincs rendben az alkatrésszel.

Van azonban még egy dolog, amit muszáj megemlíteni a katalizátor hiba tünetei között. Ez nem más, mint a tipikus zörgő hang a gépjármű alján. Ha már ezt a fájó hangot is halljuk, akkor bizony elmondhatjuk, hogy a katalizátor „megbetegedett”.

Édes orvosság, keserű számla

Bármi álljon is a katalizátor hiba tünetei hátterében, a legfontosabb, hogy vigyük „doktorhoz” a gépjárművünket. Ne kísérletezzünk otthon házi praktikákkal (főleg, komoly hiba esetén, mert akkor a tisztító folyadékok, semmit sem használnak).

A katalizátor hiba tünetei előrejelzik, hogy miféle orvoslás jöhet szóba. Ha szimplán csak eltömődésről van szó (tehát csak a katalizátor hatásfokán kell javítani), akkor a szakember kitisztítja az alkatrészt. Komplexebb a történet azonban akkor, ha tényleges meghibásodásról, nem pedig „koszolódásról” van szó. Ilyenkor jön a matekozás a javítási költségekkel, illetve ha nem javítható, akkor szóba kerül a komplett alkatrész csere (ami régi típusú gépjárműveknél kb. 35 ezerből megoldható, de újabb modelleknél akár negyedmillióig is megszaladhat az alkatrész ára).

a katalizátor hiba tünetei

Mit tehetek, hogy elkerüljem a katalizátor cserét?

Vannak olyan hibakódok (pl. a P0420 vagy a P0430), amelyek esetében a szervizek cserét javasolnak. Sokáig valóban nem volt fegyverünk ezekkel a hibakódokkal szemben, de mára már ezekre a hibakódokra sem kell szakemberként feltenni a kezünket.

Van megoldás!

Szervizünk katalizátorok és dpf szűrők javítására specializálódott szakszerviz. Nincs olyan, amivel ne találkoztunk volna és ne tudnánk megjavítani. Sok éves tapasztalattal rendelkezünk minden autó típus területén!

Tudjon meg többet a katalizátor javításáról: KATALIZÁTOR JAVÍTÁS