Src katalizátor

Src katalizátor

Scr katalizátor- mit is jelent?

Először is magát a szót érdemes tisztázni. Mi húzódik a hárombetűs rövidítés mögött? Az scr egy angol kifejezésből ered, ami a Selective Catalytic Reduction (szelektív katalitikus redukció) név rövidítéséből származik.

Az scr tehát maga a redukálási eljárás (nagyobb dízel motoroknál szinte kizárólag csak utólagos redukcióval lehet határértékek alá vinni a káros anyag kibocsátást).
Az scr katalizátor tehát a dízel autókban lévő környezetvédelmi alkatrész, ami segédüzemanyagot (AdBlue folyadék) is igényel – az Euro 6 követelményeket a nagyobb dízel személygépkocsik többsége csak így tudja teljesíteni.

src katalizátor

Az scr katalizátor és AdBlue

Az scr technológia lényege, hogy AdBlue folyadékot vagyis karbamid oldatot fecskendeznek a kipufogógázba mely egy speciális katalizátorba lép be. Miért van erre szükség? A nitrogén-oxidok redukálását ammónia végzi katalizátor közreműködésével. Mivel azonban ammóniát biztonsági okok miatt nem lehet a fedélzeten szállítani, a kutatók kifejlesztettek egy olyan adalékot, melynek használatával veszélytelen módon kerülhet ammónia a katalizátorba. Így jött létre az AdBlue, melynek adagolása során ammónia jön létre az scr katalizátor előtt.

Src katalizátor javítási lehetőségek

Az src katalizátorral ritkán van baj, azonban ha mégis, a professzionális katalizátor tisztítás jó megoldás szokott lenni a problémára. A tisztítás után feltöltjük az AdBlue tartályt és a katalizátor-hiba a múlté!

Figyelem! Ne próbálkozzon házi megoldásokkal!

Ha többet szeretne megtudni a katalizátor tisztításról, katt ide: KATALIZÁTOR TISZTÍTÁS